Csongrádi Cabernet Franc bor
Igazi nagy bor. Hírnévhez méltón foglal helyet egy...
Igazi nagy bor. Hírnevéhez méltón foglal helyet egy terített ünnepi asztalnál. Erdei gyümölcsökre emlékeztető aromái miatt elsősorban vadhúsokhoz, érlelt sajtokhoz ajánljuk fogyasztani szobahőmérsékleten. Rubintpiros színe, enyhe barnás árnyalattal, tartalmas, gazdag aromákkal igazi fénye az ünnepélyes lakomáknak.
A Csongrádbor Kft. A Csongrádi borvidék meghatározó pincészete. Méretei és szakmai háttere miatt is a legjelentősebb pince. A Tisza jobb partján elterülő homokterület, mintegy 800 ha-nyi felületén teremnek az elsősorban vörösbort adó fajták. A hordalékos homoktalaj alatt jó vízgazdálkodású és humusztartalomban gazdag altalaj található, ez ideális feltételeket teremt a szőlőtermesztésnek. A területet szinte körülölelik a Tisza élő- és holtágai, ami jótékony hatású a mikroklíma alakításában. Az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, a legnagyobb a hőösszeg, ugyan akkor a Tisza folyó közelsége a párolgásával mérsékli a hőségnapok számát. A meleg klíma ideális feltételeket teremt a vörösborok minőségét meghatározó szín-, illat-, és aromaanyagok kialakulásához.
Fő fajták:
régen a kadarka volt a meghatározó
1975 óta Kékfrankos, Cabernet franc, plusz kevés Zweigelt és 1,2 ha-nyi Merlot.
A pincészetben található egy modern feldolgozó technológia, a 60-as évekre jellemző betontartályok, és egy, az 1938-as évtől meglévő 4600 hl-nyi fahordós tárolótér. Ez egyben meghatározza a pincészet szakmai tevékenységét: egy modern technológia ötvözése egy tradicionális technológiával, úgy, hogy ez a vörösborok élvezeti értékeiben a legmagasabb szintet kihozza. A palackokba mindig 1,5-2 évig, fahordókban érlelt vörösborok kerülnek.
|