Csongrádi Kékfrankos
Mély színű, gránátvörös...
Mély színű, gránátvörös, bársonyos savakkal megjelenő jó illatú vörösbor. Határozott fajtajelleggel, de nagyon kellemes illatú, magas élvezeti értékkel rendelkező ital, fogyasztását baráti beszélgetésekhez, pörköltek, vörös húsok mellé ajánljuk Országos ezüstérem
A Csongrádbor Kft. A Csongrádi borvidék meghatározó pincészete. Méretei és szakmai háttere miatt is a legjelentősebb pince. A Tisza jobb partján elterülő homokterület, mintegy 800 ha-nyi felületén teremnek az elsősorban vörösbort adó fajták. A hordalékos homoktalaj alatt jó vízgazdálkodású és humusztartalomban gazdag altalaj található, ez ideális feltételeket teremt a szőlőtermesztésnek. A területet szinte körülölelik a Tisza élő- és holtágai, ami jótékony hatású a mikroklíma alakításában. Az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, a legnagyobb a hőösszeg, ugyan akkor a Tisza folyó közelsége a párolgásával mérsékli a hőségnapok számát. A meleg klíma ideális feltételeket teremt a vörösborok minőségét meghatározó szín-, illat-, és aromaanyagok kialakulásához.
Fő fajták:
régen a kadarka volt a meghatározó
1975 óta Kékfrankos, Cabernet franc, plusz kevés Zweigelt és 1,2 ha-nyi Merlot.
A pincészetben található egy modern feldolgozó technológia, a 60-as évekre jellemző betontartályok, és egy, az 1938-as évtől meglévő 4600 hl-nyi fahordós tárolótér. Ez egyben meghatározza a pincészet szakmai tevékenységét: egy modern technológia ötvözése egy tradicionális technológiával, úgy, hogy ez a vörösborok élvezeti értékeiben a legmagasabb szintet kihozza. A palackokba mindig 1,5-2 évig, fahordókban érlelt vörösborok kerülnek.
|