Csongrádi Cuvée bor
A 2003-as évjáratú cuvée
A 2003-as évjáratú cuvée korlátozott terméshozamú ültetvényekből válogatott szőlőből készült, melynek több mint felét a kékfrankos adja, amely mellé kadarkát és cabernet franc-t válogattunk még. E három fajtának együtt zajlott a héjon erjesztése 10 napon keresztül. Kierjedés után préselés nélkül került a hordóba. Néhány hónap múlva, fejtés után került fahordóba, ezen kívül a bor más kezelést nem kapott. 20 hónapos fahordós érlelés után került palackba. Mély, gránátvörös színe, gazdag beltartalmi értékekkel, kifinomult savakkal párosul, ízharmóniája igazi nagy vörösborokra emlékeztet. Fogyasztható: vadételekhez, vöröshúsokhoz, érlelt sajtokhoz.
A Csongrádbor Kft. A Csongrádi borvidék meghatározó pincészete. Méretei és szakmai háttere miatt is a legjelentősebb pince. A Tisza jobb partján elterülő homokterület, mintegy 800 ha-nyi felületén teremnek az elsősorban vörösbort adó fajták. A hordalékos homoktalaj alatt jó vízgazdálkodású és humusztartalomban gazdag altalaj található, ez ideális feltételeket teremt a szőlőtermesztésnek. A területet szinte körülölelik a Tisza élő- és holtágai, ami jótékony hatású a mikroklíma alakításában. Az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, a legnagyobb a hőösszeg, ugyan akkor a Tisza folyó közelsége a párolgásával mérsékli a hőségnapok számát. A meleg klíma ideális feltételeket teremt a vörösborok minőségét meghatározó szín-, illat-, és aromaanyagok kialakulásához.
Fő fajták:
régen a kadarka volt a meghatározó
1975 óta Kékfrankos, Cabernet franc, plusz kevés Zweigelt és 1,2 ha-nyi Merlot.
A pincészetben található egy modern feldolgozó technológia, a 60-as évekre jellemző betontartályok, és egy, az 1938-as évtől meglévő 4600 hl-nyi fahordós tárolótér. Ez egyben meghatározza a pincészet szakmai tevékenységét: egy modern technológia ötvözése egy tradicionális technológiával, úgy, hogy ez a vörösborok élvezeti értékeiben a legmagasabb szintet kihozza. A palackokba mindig 1,5-2 évig, fahordókban érlelt vörösborok kerülnek.
|